Teknokroppen

arvida bystrom coexist 2022 foto arvida bystrom 

Arvida Byström, Coexist, 2022. Foto: Arvida Byström

07.10.23 - 21.04.24

Udstillingen Teknokroppen er en gruppeudstilling med værker af otte samtidskunstnere, der alle behandler menneskets og kroppens møde med ny teknologi. Udstillingen er kurateret af ph.d. Liza Kaaring, Fuglsang Kunstmuseum.

Titlen betegner kroppen tænkt i et udvidet teknologisk og digitalt felt, og fælles for værkerne er, at de handler om, at kroppen som et velkendt anker i verden udfordres af teknologiens nye muligheder.

Hvad sker der med menneskets opfattelse af kroppen i mødet med ny teknologi? Hvad betyder teknologien for vores oplevelse af at være menneske i dag? Hvad betyder den for vores forhold til andre mennesker – og ikke mindst til maskiner? Hvilke grænser bliver rykket? Det er nogle af de spørgsmål, som de inviterede kunstnere behandler i værker, hvor emner som som genmodificering, kryopræservering og AI-sexdukker tages under kunstnerisk behandling.

Udstillingen præsenterer skulptur, video, fotografi og installationer af:
Marie Munk (f. 1988)
Lea Porsager (f. 1981)
Emilie Alstrup (f. 1988)
Arvida Byström (f. 1991)
Stine Deja (f. 1986)
Asta Lynge (f. 1988)
Amalie Smith (f. 1985)
Hannah Toticki (f. 1984)

Nogle værker forholder sig til, hvordan teknologi helt lavpraktisk griber ind i vores hverdagsliv og ændrer måden vi omgås andre mennesker. Andre peger på, hvordan nye bioteknologier måske kan rykke på menneskets status som et dødeligt væsen. Og andre igen beskæftiger sig med, hvordan kunstig intelligens skubber til vores opfattelse af identitet og til relationen mellem menneske og maskine.

Teknokroppen ledsages af en ny rigt illustreret publikation, hvor udstillingens værker perspektiveres til centrale tendenser og diskussioner. Artikler af: kunsthistoriker og ekspert i digital kunst Majken Overgaard, ph.d. i kunsthistorie Pernille Leth-Espensen, kulturforsker, journalist og ph.d. Torben Sangild samt af udstillingens kurator, museumsinspektør og ph.d. Liza Kaaring.

Projektet undersøger, hvordan opfattelsen af kroppen, og dermed af det at være menneske i det 21. århundrede, formes af ny teknologi og hvordan udfordringen behandles i kunsten i dag.

Udstillingen på HEART er støttet af: 

Augustinus Fonden

Ege Fonden

Statens Kunstfond