Lort eller Guld? Merda d'Artista

Merde dArtista 3aPiero Manzoni, Merda d'artista, 1961. Foto: Gunnar Merrild

09.09.10 - 28.08.11

I 1961 skabte den italienske kunstner Piero Manzoni værket Merda d'artista. Det er en lille, rund og anonym dåse, indeholdende 30 gram af kunstnerens egen afføring. Den blev dengang solgt for dagsprisen for 30 gram guld. Værket har vakt harme og forargelse, men har også manifesteret sig i kunsthistorien som et betydningsfuldt stykke konceptkunst. Med udstillingen "Lort eller Guld?" sættes der fokus på værket Merda d'artista ud fra følgende temaer: Hverdagsobjekter på museum, Kroppens materiale, Det skjulte, Alkymisten Piero Manzoni, Opgør med kunst fuld af følelser og Lort = Guld?

KUNSTNERE PÅ UDSTILLING
Piero Manzoni, Lucio Fontana, Enrico Castellani, Yves Klein, Jannis Kounellis, Marcel Duchamp, Knud Hvidberg, Paul Gadegaard og Sven Dalsgaard.

Sidstnævnte kunstnere havde i øvrigt tilfælles, at de alle på et tidspunkt har været tilknytte en virksomhed i Herning. Piero Manzoni, Sven Dalsgaard og Paul Gadegaard var alle i forskellige perioder ansat hos skjortefabrikant Aage Damgaard, og Knud Hvidberg opholdt sig i perioder hos Troels Truelsen, der var gift med en niece til Damgaard.