Nadia Plesner - Darfurnica

Darfurnica 2011Nadia Plesner, Darfurnica, 2011

22.03.11 - 28.08.11

HEARTs direktør Holger Reenberg er ikke et sekund i tvivl om, at sagen har principiel betydning for kunstens troværdighed i et demokratisk samfund:

Såvel Darfur som Vuittons logoprodukter er vigtige og genkendelige dele af vores omverden, og hvis kunsten forhindres i at kommentere og rapportere fra det, der omgiver os, så spiller kunsten ingen rolle i demokratiet. Sagen er principiel: Hvis man af lovgivningens vej overgiver de muligheder for censur til erhvervslivet, som vi normalt forbinder med et diktatur, så har vi et demokratisk problem.
Jeg er dog temmelig overbevist om, at der er tale om en form for misforståelse, for sagen som den har udviklet sig kan ikke være i Vuittons interesse.

Under alle omstændigheder glæder vi os til at vise billedet og håber, at alle får glæde af det.

KRIGSFORBRYDELSER OG KENDISSER
Nadia Plesners 32 m2 store maleri er en moderne version Picassos verdensberømte "Guernica". Hvor Picassos værk fra 1937 har den spanske borgerkrig og ødelæggelsen af byen Guernica som tema, vil Nadia Plesner med "Darfurnica" gøre opmærksom på den aktuelle situation i Darfur-regionen i Sudan.

Ud over at være udløseren til den juridiske konflikt retter drengen med LV-tasken også en skarp kritik mod mediernes dækning og særlig ikke-dækning af problemerne i Darfur. Store dele af pressen er langt mere optaget af kendishistorier end af skæbnerne i verdens kritiske brændpunkter. Med Paris Hilton, hendes hund i designertøj og Victoria Beckham ledsages tasken også af andre ikoner fra den kulørte kendisverden, side om side med grusomme kendetegn fra Darfurkonflikten som f.eks. gruppevoldtægt.

Louis Vuitton frygter derimod for deres brand, når det ikoniske LV mønster optræder i direkte forbindelse med krigsforbrydelser og folkemord. Derfor vil firmaet nu med juridiske midler tvinge Nadia Plesner til øjeblikkeligt at stoppe visningen af værket på både udstillinger og f.eks. hendes hjemmeside.

FREM I LYSET
Værket blev vist i København tilbage i januar, men har pga. de juridiske stridigheder været gemt af vejen på et lager siden februar. Nu henter HEART værket til Herning i samarbejde med Børneskolen Bifrost, som glæder sig over, at maleriet bliver tilgængeligt igen, da dets tema og baggrund efter deres mening er særdeles relevant for børn i skolealderen.

> Læs mere om Nadia Plesner og værket på www.nadiaplesner.com