Ingvar Cronhammar - Mørkets Hjerte

thumb Ingvar CronhammarIngvar Cronhammar

29.01.12 - 19.08.12

En blanding mellem en ufærdig robot og et løjerligt instrument, en krydsning mellem et tungt møbel og en levende skabning. Et øjebliksbillede taget ud af en ond drøm. Den slags tanker vækkes ved synet af Ingvar Cronhammars spritnye skulptur We saw that didn't we. Den monumentale konstruktion samt værket Springvand vises for første gang på HEART på udstillingen Mørkets Hjerte af Ingvar Cronhammar.

we saw that didnt we Poul Ib Henriksen 5Ingvar Cronhammar, We saw that didn't we, 2011 (detalje)

De to nye kunststykker indgår i udstillingen side om side med gennembrudsværket The Gate og 13 andre af museets mest spektakulære skulpturer. Mørkets Hjerte er således en nyopsætning af det bedste fra samlingens gemmer og i selskab med de nyeste værker drages beskueren ind i et tyngende, næsten skræmmende univers, hvor Cronhammars dystre fortællinger udspiller sig.

Udstillingen byder desuden på en omfattende fotodokumentation af Cronhammars landskendte projekter i det offentlige rum og den anmelderroste film Kill, der vises i koncertsalen på udvalgte dage.

"GISPENDE ERKENDER MAN DET, MAN ALDRIG HAR SET"
Sådan har Per Højholdt udtrykt sig om Cronhammars kunst, og formuleringen favner netop den dobbelthed, som er kendetegnet ved billedhuggerens skulpturer: de er storslåede og stilfærdige på samme tid. Hans kunst har elementer af fortid og nutid, det almindelige og det ekstraordinære, rummer både det romantiske og det højteknologiske og synes at være af ikke kun jordisk, men også kosmisk oprindelse.

Værkerne befinder sig i deres helt egen verden, hvor de fungerer som monumentale bremseklodser, der standser alt liv omkring sig. Netop fordi værkerne indbyder til eftertanke, får de os til at stoppe op og reflektere over nuet. Som Cronhammar selv udtrykker det "Kunsten giver mulighed for, at øjeblikket kan træde i en anden form for betydning".

lille 59c90b the gate- poul ib henriksen - jpg mini 1 Ingvar Cronhammar, The Gate, 1988. Foto: Poul Ib Henriksen

ET SAMFUNDKRITISK BUDSKAB
Ingvar Cronhammars kunstneriske projekt er kulturkritisk og dybt moralsk, så selvom værkerne ikke lægger op til en bestemt fortolkning, fornemmer man alligevel en tydelig afstandtagen til tidens overfladiske og hektiske samfund. Som Holger Reenberg, direktør på HEART, formulerer det: "Cronhammars hele værk afspejler det europæiske menneskes indre vildnis og konfronterer os med det mørke vi selv er bærere af". 

> Læs udstillingsfolderen

> Læs anmeldelse fra KUNSTEN.NU

UDSTILLINGEN ER STØTTET AF
Beckett-Fonden
Ege Fonden - Vibeke & Mads Eg Damgaards Fond
J. Langkjær Stålbyg A/S
Midtjysk Skole- og Kulturfond
Ole Kirks Fond
SUN-ADvertising A/S
Fotograf Poul Ib Henriksen
Fotograf Jens M. Lindhe