John Kørner - Fanget

HEART76885Foto: Gunnar Merrild

04.05.13 - 20.10.13

Problemerne står i kø i John Kørners kunst. Med sprudlende barnagtige farver maler den danske kunstner tunge, påtrængende problemer og berører med lette strøg store temaer som krig og prostitution. Nu sætter han kunsten bag tremmer. Den 4. maj 2013 bliver publikum lukket inde i Kørners udfordrende univers, når kunstneren omdanner HEART til et fængsel og under titlen "Fanget" isolerer et nyt problem: Er kunsten kommet i fængsel?

Samtidig har museet fornøjelsen af at kunne vise publikum Jørgen Leth og SF Film Productions nye film om John Kørner: "JEG TALER TIL JER – John Kørners verden", som en del af udstillingen. Filmen får premiere til åbningen af udstillingen d. 4. maj, og vises efterfølgende i HEARTs koncertsal på udvalgte dag. 

Udstillingen "Fanget" er en del af HEARTs nye koncept HEART Future og er blevet realiseret takket være støtte fra Det Obelske Familiefond.

KØRNERS KONTROVERSIELLE KUNST
Udstillingen er Kørners hidtil største og præsenterer ikke kun en parade af hans bedste malerier, men også en række helt nye værker; heriblandt installationen "Fængsel", som er centralnerven i "Fanget". Udstillingen løber fra d. 4. maj til d. 22. september 2013.

John Kørner regnes for én af sin generations største talenter. Han vandt 3. prisen til Carnegie Award i 2008, og hans værker er blevet udstillet på en lang række solo- og gruppeudstillinger både herhjemme og i udlandet. HEART fik i 2004 æren af at præsentere hans første soloudstilling: "The Greenland Problem", og i dag er museet klar med en panoramisk midtvejsudstilling, som skærer et snit ind i kunstnerens største temaer og giver et bredt indblik i hans kontroversielle kunst.

  

HEART76985Foto: Gunnar Merrild

TUNGE PROBLEMER FLYDER OVENPÅ
Der er en form for frygtløshed over Kørners værker. Han er ikke bange for at få fingrene i klemme og blander sig gerne i nogle af samtidens mest ømtålige emner. Det så vi i 2008, da han malede billeder af faldne danske krigssoldater og i 2010, hvor han udstillede "Kvinder til Salg" og tog hul på en tabubelagt debat om trafficking i Danmark. John Kørner har en særlig evne til at skabe en lethed i det tunge, som kalder på vores opmærksomhed.

BEFRIER OG FANGEVOGTER I ÉT
I udstillingen "Fanget" tager Kørner igen tilløb til en ny debat. Med fængslets tydelige symbolik peger han på et paradoks i kunstverdenen: på den ene side bliver kunsten sat fri, når den bliver bevaret, formidlet og gjort tilgængelig for alle. På den anden side kan rammer, rutiner og tolkninger holde kunsten i et fast greb. Netop i det lys bliver kunsten pludselig sat bag tremmer. Uanset Kørners hensigt, bliver vi provokeret til at tage stilling, og måske er det netop i dialogen med publikum, at John Kørner finder sin måde at sætte kunsten fri på.

Jonh Kørner - Fanget hører ind under HEARTs udstillingskategori HEARTfuture

heart-future