Super 100 - 100 superværker fra samlingen

Super100

25.01.13 - 02.03.14

Kunst i alle afskygninger har indtaget HEART! Museet fejrer Hernings 100 års købstadsjubilæum med udstillingen Super 100- 100 superværker fra samlingen.

HEARTs udstillingssal bugner af kunst, og publikum kan glæde sig til at opleve spektakulære værker af folkekære som Andy Warhol, Asger Jorn, Jens Søndergaard, Henry Heerup og nu også Per Kirkeby.

REJSEN GENNEM 100 VÆRKER
Værkerne i Super 100 er valgt på tværs af stilarter, perioder og kunstnere. Udstillingen prøver derfor ikke at fortælle en specifik historie eller belyse én bestemt tråd i kunsten. I stedet samler den værkerne under fire temaer: Figuren, Hvid, Formen og Virkeligheden, der hver har sit eget rum. Super 100 viser os nye veje gennem HEARTs samling, og giver publikum chancen for at opleve kunsten fra et anderledes perspektiv. 'Virkeligheden' er blevet erstattet af et helt rum fuld af Per Kirkebys mesterværker. Heriblandt et nyt værk, som vises for første gang i Danmark.

FIGUREN
Turen gennem Super 100 – 100 superværker fra samlingen starter blandt værkerne Søndag Aften af Jens Søndergaard, Badende børn af William Scharff, Jordbærsyltetøj af Asger Jorn og Kvinde i Blæsevejr malet af Henry Heerup. De har, på samme måde som rummets øvrige, figuren i centrum.

Som med alt andet kunst, kan man ikke vurdere, om det ene værk er bedre end det andet. I stedet skal kunsten opleves med følelserne i nuet. Det gør, at vi oplever, at vores præferencer flytter sig fra besøg til besøg, præcis som vores humør.

 

0006Jens Søndergaard, Søndag Aften, 1961

HVID
Rum 2 giver plads til stille fordybelse og refleksion. Her træder publikum ind i et univers, hvor alt lys reflekteres og værkerne har nuancer af den samme hvide farve. Efterhånden som man bevæger sig gennem rummet, træder forskellige former dog frem og bryder med det simple. Der bliver leget med overfladerne, og i Rum 2 findes alt fra Piero Manzonis halmskuptur til Castellanis banebrydende "Vinkelbillede".

FORMEN
Rum 3 åbner op for det visuelle og sanselige. Værkerne i dette rum taler direkte til vores sind, og deres former og farver vækker vores følelser til live. Når vi står ansigt til ansigt med værker af Poul Gernes, Knud Hvidberg, Paul Gadegaard er det ikke genkendelsen, men selve oplevelsen, der træder frem.

200Kund Hvidberg, Wed Things, 1974. Foto: Gunnar Merrild

PER KIRKEBYS RUM
Mesteren af malerkunsten, Per Kirkeby skabte i 2011 et nyt værk, som nu har indtaget sin plads blandt de 100 superværker i udstillingen "Super 100 – 100 superværker fra samlingen." Et helt rum bliver dedikeret til Kirkeby, hvor publikum kan opleve det nyeste værk side om side med HEARTs enestående samling af kunstnerens skitser og motiver.

Per Kirkeby har gennem årene arbejdet som skulptør, forfatter og grafiker, men det er med penslen i hånden, vi kender ham bedst. I dag betragtes han som en af vores tids største internationale billedkunstnere. Hans malerier er mættet af farver, udtryk og stemninger, men midt i det abstrakte toner genkendelige former frem, og røber kunstnerens fortid som geolog. Det er i naturen han finder sine motiver, og malerierne er ofte fulde af træstammer, stubbe, træer, bjælker, vandløb, klipper, bjerge, sol-op- eller nedgange. Samtidig giver hans inspiration fra den byzantinske billedtradition ekko i mange af hans værker.