CLASH - Modstand i Moden

04.10.14 - 01.02.15

Den 4. oktober 2014 blænder HEART – Herning Museum of Contemporary Art op for museets første designudstilling nogensinde. Clash – Modstand i Moden præsenterer skelsættende design af store modeskabere, som forvandler samfundets spændinger og aggressioner til æstetiske designkreationer.

Publikum kan se frem til værker af verdenskendte designere som Vivienne Westwood, Alexander McQueen, Maison Martin Margiela, Comme des Garçons og Hussein Chalayan, der vises side om side med design af spirende talenter fra de danske designskoler: VIA University College, TEKO Design + Business, Designskolen Kolding og Kunstakademiets Designskole. 

Udstillingen er en del af HEARTs nye koncept HEARTdesign og er blevet realiseret takket være støtte fra Bikubenfonden og egefonden.

 

vivVivienne Westwood, Chaos Point Wedding Dress, The Gold Label Collection AW 08/09. Foto: Mikael Lammgård, Röhsska Museum  

MODSTANDEN SMITTER AF
Clash slår ned på, hvordan store anerkendte designere stiller spørgsmål til moden og skaber deres egne versioner af de oprørske stilarter, der findes blandt punkere, hip hoppere, hippier og andre oprørsgrupper. Moden har adopteret modstanden, og designere som Vivenne Westwood, Alexander McQueen gør oprør mod det gængse, går deres egne veje og forholder sig kritisk til den modeindustri, de selv er en del af.

Den tankegang har ført til en række spektakulære kreationer, der angriber modeindustriens værdier og kropsopfattelse, og Clash, byder på alt fra svulmende, absurde kropskostumer til anarkistisk punkdesign.

Endelig giver 7 talenter, plukket fra de danske designskoler, deres bud på hvilke tendenser og design, der giver nyt liv til nutidens modstand.

Steve and IJen Davis, Steven and I, 2006

FORTID, NUTID OG FREMTID
Clash – Modstand i Moden er delt op i tre sektioner: Første del introducerer publikum for subkulturel modstand i alle dens afskygninger; hippie, punk, rave, queer og normcore. En stor samtidsdel viser centrale værker af modeskabere som Vivienne Westwood, Maison Martin Margiela, Comme des Garçons og Hussein Chalayan og mange andre, og endelig indtager de syv designstuderende udstillingens fremtidssektion.

ClashPyuupiru, Mars/PLANETARIA, 2012  /  Water Van Beirendonck, Cloud #9, S/S 2012  /  LucyandBart, Germination Day One, 2008

KAMPEN MOD HUDKRÆFT, OVERFORBRUG OG MASSEPRODUKTION
De syv elever har skabt i alt seks værker, som en kommentar til samfundet og de udfordringer mennesket står over for i dag og i fremtiden. Liselotte Pedersen fra VIA Teko Design & Business har vendt sit indre på vrangen gennem design, der udtrykker hendes kamp mod hudkræft, Emilie Grubert fra Kunstakademiets Designskole har skabt tre looks af genbrugsmaterialer, der repræsenterer de tre lande i verden, som eksporterer den største andel af mode og tekstiler.

Den nye generation forholder sig kritisk til modens hurtige udskiftning, den masseproduktion og det overforbrug, der kendetegner den branche, de selv er en del af. Resultatet er et rum fuld af smukke, tankevækkende og reflekterede designkreationer.

Clash – Modstand i Moden kurateres af modeforsker Ane Lynge Jorlén og Michael Bank Christoffersen.

Udstillingen er skabt i et samarbejde med trendinstituttet pej gruppen og VIA University College, Teko Design & Business

 1fond02e2ec FOND

EN SÆRLIG TAK TIL
Kulturstyrelsen
JOE & THE JUICE
Light Partner
Innovationsnetværket Livsstil – Bolig & Beklædning
Dansk Mode & Textil
Designskolen Kolding
Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering

DESIGNELEVER
Stephane Park: Kunstakademiets Designskole.
Emilie Grubert: Kunstakademiets Designskole
Rikke Frausig: Designskolen Kolding
Svetlana Aksjonova & Theresa Kantz: Designskolen Kolding
Liselotte Pedersen: VIA Teko Design & Business
Amalie Fredslund: VIA Teko Design & Business

Clash - Modstand i Moden hører ind under HEARTs udstillingskategori HEARTdesign

heart-design