Robert Jacobsen - Jernmanden

07.02.15 - 16.08.15

Jernrør, fjedre, tandhjul, sakse og møtrikker – Robert Jacobsen transformerer skrot til levende menneskelignende skulpturer, og den 7. februar 2015 slår HEART dørene op til billedhuggerens eventyrlige univers. Udstillingen skruer tiden tilbage til 1959, hvor Robert Jacobsens værker blev præsenteret i Herning-Hallen under titlen "Robert Jacobsens dukker". Som dengang bliver værkerne iscenesat med maleren Paul Gadegaards markante signaturfarver, der står i skarp kontrast til dukkernes rå nuancer.

 

'DEN STORE SMED'
Den allerførste dukke lavede Robert Jacobsen til sin datter Lykke. Den bestod af tre komponenter: en skruenøgle, en saks og en jerntråd, og trods de simple materialer lignede den til forveksling en kvinde fra nabolaget. Én dukke blev til flere humoristiske skulpturer som "Gladiatoren", der spænder sine jernmuskler og pigen hvis frisure er lavet af en takket saks. Billehuggeren var ellers kendt for sin stringente stil, som han delte med ligesindede i det parisiske kunstnermiljø i efterkrigstiden, og med dukkerne viste kunstneren en ny side af sig selv. Hans første præsentation af skrotdukkerne blev en kæmpe succes i Paris i 1957, og anmelderne lod sig rive med af Robert Jacobsens "eventyr i jern".

  

DSCF7572

  

ROBERT OG HERNING
Robert Jacobsen var én af de kunstnere, som havde en tæt tilknytning til Herning og skjortefabrikanten Aage Damgaard, grundlæggeren af Herning Kunstmuseum – nu HEART. Billedhuggeren opholdte sig ad flere omgange på Damgaards skjortefabrikker, hvor han skabte flere af sine hovedværker. I 1959 iscenesatte Jacobsens nære ven, maleren Paul Gadegaard udstillingen "Robert Jacobsens Dukker", der tidligere var blevet vist på Louisiana.

HEARTs opsætning "Robert Jacobsen – Jernemanden" vækker endnu engang Robert Jacobsens dukker til live ved hjælp af Gadegaards farverige værker, der danner et bagtæppe for skulpturerne. Udstillingen hylder dermed én af Danmarks mest betydningsfulde kunstnere og hans venskab til Paul Gadegaard.

UDFORSK UDSTILLINGEN GENNEM HEARTs APP 'EMPLATE'
Publikum får nu bonusinfo om kunsten sendt direkte til mobilen, når de bevæger sig rundt i udstillingen Robert Jacobsen – Jernmanden. Oplevelsen bliver udvidet gennem billeder, videoer og tekst. Emplate-app'en har indtil videre kun været tilgængelig for iPhonebrugere, men til februar kan den også tilgås fra Androidmobiler.

Robert Jacobsen - Jernmanden hører ind under HEARTs udstillingskategori HEARThistory

heart-history