DANSK - Design af Jens Quistgaard

  MRA9987DANSK - Design af Jens Quistgaard. Foto: Morten Rasmussen / HEART

29.08.15 - 28.02.16
Jens Quistgaard (1919-2008) er en outsider i dansk design. De allerfleste danskere kender hans ting, når de ser dem, fx Raadvaads dåseåbner med hajfinnen eller testellet Relief, der var det mest udbredte i 1960'erne. Men det er stadig de færreste, der kender designeren bag.

Det er også de færreste, der ved, at Jens Quistgaard har været chefdesigner for det amerikanske firma Dansk Designs, som han etablerede med den amerikanske forretningsmand Ted Nierenberg i 1954. Et firma der på få år sætter sin præg på køkken og borddækning i millioner af hjem i USA og resten af verden.

 

Med udstillingen DANSK – Design af Jens Quistgaard ønsker HEART at give Jens Quistgaard den anerkendelse og plads i den danske designhistorie, han fortjener. Udstillingen bliver den første retrospektive udstilling med Jens Quistgaard på et dansk museum. Gennem udstillingen vil der være fokus på Quistgaards designeventyr i USA og hans karakteristiske blik for form, farve og materialer.

 

Udstillingen er åben fra den 29. august 2015 til den 28. februar 2016.

>> Quistgaard du kan genkende - se 5 udvalgte designs

 

JENS QUISTGAARDS DESIGN

Quistgaard er oplært som billedhugger og fascineres særligt at snedkerens, tømrerens og smedens arbejde. Fortroligheden med værktøjet, teknikkerne og materialerne sætter ham i stand til at anvende ny produktionsteknologi innovativt, uden at give køb på kvaliteterne i det gode håndværk. Han er inspireret af blandt andet vikingerne og bondesamfundenes brugsting, og han oversætter traditionen til et moderne formsprog med et markant skulpturelt og personligt præg.

>> Hajfinnen - se video om dåseåbneren, der er en af Jens Quistgaards mest udbredte designs i Danmark

 

FIRMAET DANSK DESIGNS

Jens Quistgaards gennembrud kommer i 1954 med grydeserien Ankerline og bestikket Fjord. Den amerikanske forretningsmand Ted Nierenberg fascineres af bestikket Fjord, som han finder på Dansk Designmuseum i København i 1954. Et telefonopkald og en fornøjelig aften senere har Nierenberg og Quistgaard etableret firmaet Dansk Designs med hovedsæde i New York og Quistgaard som chefdesigner.

 

Dansk Designs opnår stor succes. Med 500 butikker i USA og i storbyer som London, Paris, Melbourne og Sankts Petersborg introducerer Jens Quistgaard dansk design for hele verden. 

>> Læs mere om Jens Quistgaards amerikanske eventyr