Per Kirkeby - Det Ægte Billede

PerKirkeby 360Beatus Apokalypse, 1989, Louisiana Museum of Modern Art

***** - Jyllandsposten
***** - Berlingske

***** - Kristeligt Dagblad
***** - Politiken

HEART puster nyt liv i historien om Herning-avantgarden, når museet den 12. september åbner udstillingen Per Kirkeby - Det Ægte Billede . Med over 94 malerier, masonitter og skulpturer fra 1963-1990 viser HEART en væsentlig Kirkeby-udstilling med udgangspunkt i det vitale kunstmiljø, der udfoldede sig på heden for et halvt århundrede siden.

Udstillingen vises fra den 12. september 2015 til den 17. januar 2016.


KIRKEBY SOLGT FRA EN KÆLDER I HERNING

At Herningområdet i 1950’erne og 60’erne boomede med dansk og italiensk kunst, er efterhånden kendt af de fleste. At også Per Kirkeby er med i den herningensiske kunstfortælling, er der til gengæld færre, der ved.

Per Kirkebys første murstensskulptur opførte han i Ikast i 1973. Den står der endnu - i ‘kunstnerkvarteret’ på Per Kirkeby vej. Sidenhen er mange af Kirkebys masonitter solgt i området. De private kunstcirkler i byen købte Kirkeby-værker af den driftige kunsthandler Svend Hansen fra København - mange af de tidlige masonitter stod opbevaret i en kælder i en privatbolig i byen. Også Erhvervsskolen indkøbte værker, der betyder, at Herning Handelsskole i dag har et pænt udvalg af Kirkeby hængende på elevgangene.

EN FORLÆNGELSE AF DEN LOKALE KUNSTHISTORIE

Med udstillingen Per Kirkeby - Det Ægte Billede ønsker HEART at skrive Per Kirkeby ind i områdets helt særlige historie. Efter kunstnere som Piero Manzoni og Paul Gadegaard i 1960’erne blev Per Kirkeby en interessant spiller for byens kunstinteresserede. Med fokus på indhentede værker, der i sin tid blev købt og solgt i området, viser HEART Kirkeby fra en lokal vinkel, der én gang for alle skriver kunstneren ind i den herningensiske avantgarde-bevægelse.

NY MURSTENSSKULPTUR PÅ HEART

Det Ægte Billede er en vægtig Per Kirkeby-udstilling, der viser det store udtræk fra hans imponerende arbejde. Med både malerier, tavler og skulpturer kommer vi hele vejen rundt om Kirkeby, og i HEARTs arkitekttegnede museumsbygning fra 2009 kommer Kirkebys større værker for alvor til sin ret. Museet får samtidig opført en ny murstensskulptur i salen, som Per Kirkeby har lavet særligt til udstillingen. Den nye murstensskulptur er sponsoreret af Egernsund Tegl. 

UDSTILLINGEN ER STØTTET AF:

Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond
Augustinus Fonden
Ny Carlsbergfondet
Beckett-fonden
Knud Højgaards Fond
Oticon Fonden
Statens Kunstfond
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Midtjydsk Skole- og Kulturfond
Egernsund Tegl