Kun en dåse - lort eller guld?

 Piero Manzoni. Merde dArtiste no. 33 and Piero Manzoni 1961. Fotograf Ole BaggerPiero Manzoni med én af sine kreationer. Billedet er taget i Herning i 1960-1961. Foto: Ole Bagger / HEART

 

30.01.16-14.08.16

Har du hørt om dåsen? Dåsen med lort, kunstnerlort, lort på dåse eller som den faktisk rigtigt hedder: Merda d’ Artista, lavet af den italienske kunstner Piero Manzoni i 1961.

Den verdensberømte dåse er som sædvanligt taget på rejse. Minimum én gang om året bliver HEART kontaktet af museer verden over, der vil låne det provokerende kunstværk. Denne gang er den taget til Kunstforeningen Gammel Strand i København, hvor Danmarks mest berømte kunstner, Per Kirkeby, har ønsket den som en del af sin udstilling. Den kommer heldigvis hjem i trygge rammer på HEART i slutningen af april.

90 REPLKAER FORTÆLLER HISTORIEN

I mens fortæller HEART historien om en af verdens mest provokerende kunstgenstande fra det 20. århundrede, når HEART med udstillingen KUN EN DÅSE – lort eller guld? sætter spotlight på Merda d’ Artista (1961).

I maj 1961 pakkede og forseglede den italienske kunster 90 små dåser med sin egen afføring. På etiketten er skrevet følgende: Kunstnerlort, indhold 30 gram netto, naturligt konserveret, fremstillet og emballeret i maj 1961.

VÆRKET DER PROVOKERER OG FORAGER

Dåsen har forståeligt nok har vækket både harme og forargelse. Hvorfor putte sin egen lort på dåse? Og kan man kalde det kunst? Ikke nok med det – Manzoni solgte dengang dåserne for dagsprisen for 30 gram guld og sagde dermed, at kunstneren egen afføring var ligeså meget værd som guld.

Bliv klogere på Merda d’ Artista og andre værker fra Piero Manzoni. Blandt andet signerede han kvinder som ’levende’ kunstværker og fyldte balloner op med sin egen ånde. Alt sammen i kunstens navn.

Manzoni sættes i skøn forening med andre værker fra HEARTs unikke, italienske samling, med kunstnere som Jannis Kounellis, Enrico Castellani og Paolo Scheggi.