Jannis Kounellis - In Memoriam

Kounellis

 Foto: Steen Gyldendal

 

09.09.17 - 14.01.18

Jannis Kounellis døde d. 16. februar 2017 i Villa Mafalda i Rom. HEART åbnede med en stor udstilling af ham i 2009 og museets samling omfatter flere af hans værker. Jannis Kounellis var ikke Italiener. Han blev født d. 23. marts 1936 i Piræus. I 1956 forlod han sit fødested og begav sig på en rejse, som til slut førte ham til Rom, hvor han siden boede. Kounellis har holdt rejsen levende i sit værk – både det at rejse, men særligt denne rejse fra sit fødeland til Italien. Som en slags program for et liv og en kunst, han endnu var uvidende om, genopførte han den græske kulturs overførsel og transformering i den romerske. 

Kounellis blev i løbet af 1960’erne en del af gruppen af italienske kunstnere kendt under betegnelsen Arte Povera. Hvor udtrykket end er blevet anvendt siden, er det stort set aldrig blevet oversat. På dansk betyder det ”Fattig kunst”, men ”povera” betyder bl.a. også, ”sparsom”, ”stakkels” eller ”afdød”, og kun på italiensk kan man bibeholde betegnelsens flertydighed. ”Arte Povera” henviser til de materialer kunstnerne anvendte. I Kounellis tilfælde, ild, jern, træ, kul, dyr og planter, civilisationens og naturens byggesten, som i Kounellis’ hænder bliver ladet med poesi. Brutalitet og skønhed skaber et sensuelt ”Wunderkammer”, hvor duft, syn og lyd genantænder vores ofte slumrende verden af kulturhistoriske referencer og arketypiske drømme. 

Hos Kounellis bliver historien levende: den bliver gennem poetiseringen af det velkendte en levende del af nuet. Det sanselige og sansede rum, historien og moderniteten som konditionerne i menneskets tilværelse, er et afgørende tema i hele Kounellis’ værk. Hans spørgsmål lyder: ”Man kan ikke undslippe 3000 års kulturhistorie…så hvordan kan man være moderne under vægten af tradition og historie?
Spørgsmålet har relevans for et hvilket som helst samfund i verden, som oplever konflikterne mellem tradition og modernitet, som er den hurtige moderniserings og kommercialiserings følgesvende. To selvmodsigende og komplementære sider af samme sag, hvis erkendelse og besvarelse er hver generations vilkår.

For yderligere info og pressebilleder kontakt Thilde Nyborg: tnn@heartmus.dk