Jonas Frølund - ClarinetFest på HEART

 JonasFrølund

Jonas Frølund. Foto: Julia Severinsen

JONAS FRØLUND – ClarinetFest på HEART

Lørdag d. 17. juli kl. 15. Find billetter HER

Den amerikanske klarinettist Benny Goodman, "King of Swing", var den store inspiration for Jonas Frølund, der som 12-årig fik Sing, Sing, Sing ind i blodet som en del af Roskilde Musiske Skoles Harmoniorkester. I dag er den 25-årige internationale prisvinder i fuld sving med en stor karriere. Han er soloklarinettist i Danmarks Underholdningsorkester, han er kontraktansat som alternerende soloklarinettist i Malmö SymfoniOrkester og på trial som soloklarinettist i orkestret ved Royal Opera House, London. Lørdag eftermiddag 17. juli kl. 15 giver han sammen med pianisten Manuel Esperilla koncert på kunstmuseet HEART i Herning, koncerten livestreames worldwide.

Jonas Frølund kommer til Herning med endnu et bevis på sit usædvanlige talent. Under Københavns Festival & Friends får han tildelt den ene af Musikanmelderringens to Kunstnerpriser 2021 af Politikens musikanmelder Thomas Michaelsen. Jonas Frølund studerer på Conservatoire de Paris og er medlem af den prisvindende blæserkvintet V Coloris, og han deltager gerne i internationale klarinetkonkurrencen. I 2019 vandt han den i Lissabon, og med førsteprisen fulgte en koncert på ClarinetFest 2020 i USA, verdens største klarinetmesse arrangeret af ICA – International Clarinet Association. På grund af Corona blev den fest udskudt til 2021, som heller ikke er blevet som planlagt, fordi den afholdes virtuelt. Jonas Frølunds bidrag til årets ClarinetFest er eftermiddagens livestreamede koncert fra HEART i Herning lørdag den 17. juli kl. 15.

Koncerten, der er støttet af Carl Nielsen og Anne Marie-Carl Nielsens Legat, begynder med solokadencen fra Carl Nielsens Klarinetkoncert fra 1928, som er et af klarinetlitteraturens hovedværker, det mest ypperlige efter Mozarts Klarinetkoncert. Stort set alle klarinetsolister har den på repertoiret, og der findes talrige indspilninger, både historiske og moderne; Benny Goodman indspillede den i 1966 med Chicago Symphony Orchestra.

"Carl Nielsen fik med sin klarinetkoncert mere eller mindre tydeligt eller bevidst stor betydning for senere komponisters livtag med klarinetten, og den indflydelse er værd at kaste lys over", fortæller Jonas Frølund, der på koncerten giver sig i kast med nogle af de klarinetperler, der findes i dansk musik. Ved at perspektivere det danske repertoire med et uomgængeligt udenlandsk referenceværk som Igor Stravinskys Tre stykker for klarinet solo er det Jonas Frølunds mål at bidrage til udbredelse og nuancering af kendskabet til dansk klarinetmusik - herhjemme og internationalt.

PROGRAM
Download programmet HER 

Carl Nielsen Kadence fra 1. sats af Klarinetkoncert
Igor Stravinsky Tre stykker for klarinet solo
Niels Viggo Bentzon Sonate for klarinet og klaver
Gunnar Berg Pour clarinette seule II
Poul Ruders Throne for klarinet og klaver

CD og MUSIKVIDEO

Et par af koncertens værker har Jonas Frølund netop indspillet til en portræt-cd, som udkommer senere på året, heriblandt Gunnar Bergs stykke for soloklarinet, der også danner baggrund for en musikvideo, der skal optages dagen efter på HEART. Gunnar Berg og hans kone, pianisten Béatrice Berg havde en særlig tilknytning til Herning, hvor de opholdt sig i længere perioder på højskolen og blev venner med Bitten og Aage Damgaard, som til sin 50-års fødselsdagskoncert i 1967 bestilte klaverkoncerten UCULANG af Gunnar Berg, der blev uropført på skjortefabrikken Angli. Musikvideoen gennemføres med støtte af Statens Kunstfond og KODA Kultur.

Koncerten begynder kl. 15 og varer knap en time og afvikles i overensstemmelse med gældende regler.
HUSK gyldigt CORONAPAS!