Museet i den åbne skole

Heart 04-2Foto: Michael Møllegaard

 

Projektet "Museet i den åbne skole" er et samarbejdsprojekt mellem museer, lokale skoler og kommuner landet over. I alt 12 museer vil undersøge, hvad der sker med elevernes læring, når vi tager dem ud af klasseværelset og ind på lokale museer. I samarbejde med den lokale skole og kommune skal projekteterne skabe nye eksemplariske læringsaktiviteter.

Museet i den åbne skole har udgangspunkt i HEART, hvor projektleder Steen Chr. Steensen er ansat og løber indtil videre til den 1. december 2016. 

Timingen er perfekt til et projekt, der går direkte ind og arbejder konkret med de nye læringskrav, som skolereformen stiller. Det gælder især i forhold til kulturinstitutioner og deriblandt museer. De tolv delprojekter er lige så forskellige som behovene hos skoler, museer og ikke mindst kommuner, der er tredje part i samarbejdet. I Ladby på Fyn er det f.eks. et vikingeskib, der bliver sat i spil. På Struer Museum gælder det et kulturpas og læring til 5. klasser. I Morslands Historiske Museum er der skattejagt for indskolingselever, hvis fortællinger møder museets faktuelle viden. I Krydsfelt Skive lægger man op til matematik i en gammel købmandshandel og på HEART skal eleverne ud og opdage nye sider af området omkring kunstmuseet hjulpet digitalt på vej.

"Museet i den åbne skole" skaber en national ramme for de 12 projekter. Der er målrettet rådgivning fra koordinatorer Nationalt Netværk af Skoletjenester, og der bliver tilknyttet følgeforskning ved Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling i Jelling. Det er første gang siden skolereformen blev indført, at der forskes i resultaterne af udbyttet af elevernes læring, når de er ude af skolens rum. Der vil blive afholdt læringsdage undervejs, og projektet vil resultere i en praksismanual – en kogebog for hvordan man etablerer den slags læringsaktiviteter – samt en forskningsrapport.

 

KONTAKT
Museet i den åbne skole
Steen Chr. Steensen
T: 2174 7473
M: scs@heartmus.dk 

 

Skærmbillede 2015-06-19 10.12.50