Abyss

Birk fotograf Ole Jørgensen abyss 3  Birk fotograf Ole Jørgensen abyss 2Ingvar Cronhammar, Abyss, 1999. Foto: Ole Jørgensen 

 

Skulpturen Abyss gemmer sig stille blandt sine omgivelser, og man skal vide, at der er tale om en skulptur, før man får øje på den.

Abyss har form som en 7 meter høj rombe bygget efter en symmetrisk plan og med referencer til arkitekturen – og værket er derfor på én gang både skulptur og rum. I hver af skulpturens 4 vægge finder man åbninger, nogle fungerer som porte ind til skulpturens indre rum, mens andre åbninger er dækket med et transparent materiale. Skulpturen er lukket om sig selv og alligevel åben mod sine omgivelser, da lyset lukkes ind, og man kan bevæge sig ind og udforske skulpturens indre rum. Indvendigt mimer skulpturens loft nattehimlen med lysende røde stjerner, der spejler sig i vandbassinerne forneden. Man bevæger sig gennem skulpturen på smalle stier, og her får man en særlig fornemmelse af værkets titel, Abyss (afgrund).

 

Ingvar Cronhammar
Ingvar Cronhammar beskriver selv sin kunstneriske proces som det at gøre det usynlige synligt. Værket findes allerede, og hans opgave er at give det form og materiale, så vi andre også kan se det. Idéerne til værkerne kommer som lynnedslag, der pludseligt viser sig for ham, og Cronhammar siger derfor, at hans kunst handler mere om følelser og fornemmelser end logik og fornuft.

Ingvar Cronhammar er en af Danmarks væsentligste nulevende kunstnere og skulptører. Han er bosiddende i Herning, og HEART ejer den mest omfangsrige samling af kunstnerens værker i Danmark.

 

Læs også

> Elia

 

Fakta
- Abyss, 1999

- Kunstner: Ingvar Cronhammar (f. 1947)

- Størrelse: 7 meter høj

- Materiale: stål, glas, sten, vand og lys

 

Læs mere
Cronhammar på danske museer af red. Carsten Thau & Sven Bjerkhof
Tystnaden - en fortælling om Ingvar Cronhammar af Torben Weirup, Aristo
> www.elia.dk
> Aage Damgaards skatkammer – en kunstnerisk legeplads