Allotment

Birk fotograf Ole Jørgensen allotment 2  Birk fotograf Ole Jørgensen allotment 3Antony Gormley, Alltment, 1995. Foto: Ole Jørgensen 

 

Antony Gormleys monumentale værk Allotment blev lavet i forbindelse med Fredsskulpturprojektet ved vestkysten i 1995, der markerede 50-årsdagen for Danmarks befrielse.

Værket består af en lang række grå betonklodser placeret overfor hinanden på en linje. Umiddelbart kan det ligne opstillede søjler eller levn fra en ufærdig arkitektur. Man ser dog hurtigt, at betonklodserne ligner meget forenklede menneskelignende skulpturer. Små kuber er placeret oven på høje rektangulære former – som hoveder på kroppe. Går man endnu tættere på ser man små kantede åbninger i hvert enkelt af dem. Hver skulptur i gruppen har 5 huller, der markerer de intime menneskelige kropsåbninger; ører, mund, navle og anus. Hvert af hullerne fører ind til et hult indre i skulpturen.

De i alt 116 skulpturer repræsenterer borgere fra Hvide Sande i alderen 2-80 år, der er gengivet i korrekt højdeforhold. Dvs. der er tale om 116 portrætter af rigtige borgere fra Hvide Sande i året 1995, hvor værket blev lavet. På den måde viser skulpturen helt konkrete mennesker, men gengivelsen er blevet så forenklet og abstrakt, at det også skildrer mennesker i generel forstand. De organiske, levende mennesker er blevet oversat til et geometrisk sprog, så der er tale om en geometrisk reduktion af kroppens proportioner. Da alle menneskefigurerne ligner hinanden og dog er forskellige, bevæger skulpturen sig mellem ensartethed på den ene side og forskellighed på den anden – mellem det private og det offentlige rum.

Skulpturgruppen er et mindesmærke for dem, der deltog og faldt i Anden Verdenskrig, og blev udstillet ved vestkysten i 1995, men senere flyttet til Birk, da man ikke kunne finde plads til skulpturen i Hvide Sande.

 

Fakta
- Allotment, 1995

- Kunstner: Antony Gormley (f. 1950)

- Størrelse: 116 figurer

- Materiale: Beton

 

Læs mere
Fredsskulptur 1995 af red. Wolfgang Becker & Heidi Meier Pedersen, Tidens Skrifter Forlag