Elia

Birk fotograf Ole Jørgensen elia 1  Birk fotograf Ole Jørgensen elia 2Ingvar Cronhammar, Elia, 2001. Foto: Ole Jørgensen 

 

Elia stod færdig i 2001, men i virkeligheden har skulpturen været længe undervejs, da idéen til værket allerede i 1989 opstod i kunstneren Ingvar Cronhammars bevidsthed. Det der møder én, er en kugleformet konstruktion med 4 runde, slanke søjler, der rejser sig fra kuglens top. Hver søjle afsluttes af en rød halvkuppel, hvor der er placeret et lyn-spyd. I mørket lyser de røde toppe mod himlen og er den eneste farve på den ellers sorte skulptur. Elia er bygget efter en stram symmetri, og hver af de 4 trapper, der fører op til Elias top, er orienteret mod de 4 verdenshjørner. På den måde ligger Elia sig som et kompas i landskabet.

Trappetrinnenes højde er 35 centimeter, så når man bevæger sig op ad trappen opdager man, at det ikke er ubesværet. Det kræver kræfter at komme til tops på Elia, og det kan føles som om man i virkeligheden bestiger Elia. Fra den øverste platform kan man kigge ned i Elias indre, som er et rum på 30.000 m3. Her ser man en flammekaster, der styres af et program, som i løbet af en 19 dages periode, én gang, på et tilfældigt tidspunkt slipper en 9 meter høj flamme op mod himlen. Det enorme indre er desuden et stort resonansrum, som er i stand til at svare igen, hvis lynet slår ned i Elia.

I HEARTs samling findes 20 værker af Ingvar Cronhammar, og museet har derfor den største danske samling af Cronhammar værker.

 

Læs også

> Abyss

 

Fakta

- Elia, 2001

- Kunstner: Ingvar Cronhammar (f. 1947)

- Størrelse: 32 meter høj, 60 meter i diameter

- Materiale: stål

 

Læs mere
Cronhammar på danske museer af red. Carsten Thau & Sven Bjerkhof
Tystnaden - en fortælling om Ingvar Cronhammar af Torben Weirup, Aristo
> www.elia.dk 
> Aage Damgaards skatkammer – en kunstnerisk legeplads