Fantasiens leg om livets hjul

Birk fotograf Ole Jørgensen fantasiens leg 2 Birk fotograf Ole Jørgensen fantasiens legCarl-Henning Pedersen, Fantasiens leg om livets hjul, 1966-68. Foto: Ole Jørgensen 

 

Da Angli fabrikken stod færdig i 1965 ønskede Aage Damgaard, at den Indre Gaard skulle udsmykkes med et enkelt, stort kunstværk. Kunstneren Carl-Henning Pedersen fik opgaven, og det eneste krav der blev stillet var, at udsmykningen skulle være færdig indenfor 10 år.

I sommeren 1965 begyndte Carl-Henning af tegne en række skitser direkte på muren i den Indre Gaard. Han købte 4-5 meter lange bambusstokke og bandt pensler for enden af dem – og gik så i gang med at male skitser på væggen. Hans oprindelige tanke var at male én lang sammenhængende billedfrise, men dette var ikke muligt pga. pladsforholdene på den fabrik i Tyskland, hvor fliserne skulle brændes.

Derfor er værket delt op i 15 billedfelter. Når man ser på frisen, bemærker man med det samme de mange stærke farver, men da Carl-Henning arbejde med billedfelterne skal man forestille sig, at han arbejdede med forskellige glasur i grålige nuancer. Han måtte altså fantasere sig til, hvordan de grålige nuancer efter brændingen ville blive forvandlet til de farvestrålende felter, vi møder i dag.

Carl-Henning Pedersen (1913-2007) er kendt som eventyrets maler og var en del af Cobra-bevægelsen. I denne gruppe af kunstnere arbejdede man med kunst ud fra tanken om, at frihed, fantasi og det at være spontan var afgørende. Carl-Hennings kunst er magisk og fortryllende og ofte befolket af fugle, sole, heste, skibe malet med stærke farver og ofte med flere blålige nuancer.

Carl-Henning Pedersens urne er nedsat et ukendt sted i den Indre Gaard, og hans jordiske rester er således blevet en del af hans enorme billedfrise Fantasiens leg om livets hjul.

 

Læs også

> Angli

 

Fakta
- Fantasiens leg om livets hjul, 1966-68

- Kunstner: Carl-Henning Pedersen (1913-2007)

- Materiale: 5 x 200 meter, dvs. 1000 m2, 1400 fliser

- Materiale: Keramik fliser, bemalet med glasur

 

Læs mere
Herning og Billedkunsten af Birgit Hessellund, Herning Kunstmuseum
> Carl-Henning Pedersen
> Angligården og CHPEA