Liggende Kvinde

Birk fotograf Ole Jørgensen liggende kvinde 1  Birk fotograf Ole Jørgensen liggende kvinde 2Svend Wiig Hansen, Liggende Kvinde, 1962. Foto: Ole Jørgensen 

 

Liggende Kvinde er en gigantisk kvinde figur, der ligger på en sokkel. Hun er opbygget af flere lag af jern, der gør skulpturen tredimensionel. Det er ikke en naturalistisk gengivelse af kvinden, men en forenklet og abstrakt skildring.

Værket betragtes den dag i dag som et hovedværk i Skulpturparken, men datidens anmeldere delte ikke Aage Damgaards begejstring. De beskrev skulpturen som en maskine eller et lokomotiv i bevægelse, og gav udtryk for, at de ikke brød sig om kunstnerens måde at skildre kvindekroppe på.

Svend Wiig Hansen var gennem hele sit liv optaget af at skildre mennesket og menneskekroppen. Men det var ikke et udtryk for, at han ønskede at efterligne, det han så. Han var derimod optaget af menneskets følelser og tanker og de eksistentielle grundvilkår, der var og er en del af dét at være menneske.

Skjortefabrikanten Aage Damgaard (1917-1991) var blevet så begejstret for kunstneren Svend Wiig Hansens kunstværker, at han i 1962 inviterede kunstneren til Herning på et betalt arbejdsophold. Opholdet varede i to måneder, og i den perioden fik Wiig Hansen med assistance fra smeden Frede Sørensen fra Gjellerup skabt skulpturen Liggende Kvinde.

 

Læs også

> Stående Kvinde

 

Fakta
- Liggende Kvinde, 1962

- Kunstner: Svend Wiig Hansen (1922-1997)

- Størrelse: 4,5 metre lang

- Materiale: Jern og blypræpareret stål

 

Læs mere
Herning og Billedkunsten af Birgit Hessellund, Herning Kunstmuseum
Angli gjorde det - Aage Damgaard og kunsten af Ejgil Søholm, Gyldendal
> Aage Damgaards skatkammer - en kunstnerisk legeplads